3 jól megtermett cukkini
(figyeljünk rá, hogy ne testes, hanem karcsú darabokat válogassunk, aminek vélhetően kevés magja van)
kukoricaliszt (ami a cukkíni levével vagy vízzel keverve tojáspótlóként tökéletes)
zsemlemorzsa
só, bors, vegeta
petrezselyemzöld
A
cukkinit hámozzuk meg, reszeljük finomra, sózzuk vagy vegetázzuk meg
és tegyük félre, hogy levet eresszen. Amikor ez megvan, nyomjuk ki. Arra
számítanunk kell, hogy nagyon összeesik, ez azért nem probléma, mert a
cukkíni olcsó zöldség, és ha azt nézzük, hogy húspótló étel lehet
belőle, akkor igazán gazdaságos a dolog. A kinyomkodott cukkinihez adjuk
hozzá a kukoricalisztet, a fűszereket, majd annyi zsemlemorzsát, hogy
gombócokat tudjunk formázni a masszából. Ha úgy döntünk, hogy
elbaltázzuk az arányokat, válasszuk azt a megoldást, hogy a massza
inkább kemény legyen, mint híg. Egyrészt a híg cucc szétfolyik a
zsiradékban, amiben sütjük, másrészt felszívja azt, ez pedig nem
kívánatos. Tenyerünk között lapítsuk el a gombócokat, hempergessük
zsemlemorzsába, de lehet prézlibe is, ha más nincs otthon. Nem túl
forró, nem túl sok olajban süssük szép pirosra a kérgét úgy, hogy
lehetőleg a belseje is átsüljön. Óvakodjunk a sötétre süléstől, mert
attól keserŰ lehet. Azt is megtehetjük, hogy egy nyers krumplit is
reszelünk a masszába, ez semmiképp sem rontja el az ételt, inkább a
tócsnihoz teszi kissé hasonlatossá, az pedig szintén finom. :) Úgyszintén meg lehet "bolondítani" a masszát egy kis párolt hagymával.
Jó étvágyat! :)
www.allategyenloseg.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése