Szójatej
- 100 g szójabab
- csipet só
- 7-8 dl víz
Előző este áztassuk be a szójababot. Szűrjük le, mossuk át a szójababot, majd a víz felével turmix- vagy aprítógépben pürésítsük. Egy vastag aljú lábosba öntsük ki, majd adjuk hozzá a maradék a vizet, egy csipet sót, s forraljuk fel. A keletkező habot fölözzük le. Forrás után még nagyjából 20 percig hagyjuk takarék lángon, ne feledkezzünk meg időnként megkavargatni. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit szűrés előtt (gondoljunk a kezünkre). Egy tál fölé helyezzünk szűrőruhát (steril ruhapelenkától a gézlapon
keresztül kb. bármi megteszi), borítsuk rá a főzetet, majd gondosan
préseljük ki belőle a friss szójatejünket!
A megmaradt szójabab pürét (okara) tegyük félre, a szójatejet pedig
kedvünk szerint ízesíthetjük, natúr formájában pedig főzésre kiváló. (A
képen kakaós, vaníliás és epres-banános ízesítésú látható).
Hűtőben 3 napig eláll.
Zabtej
- 5 dkg hántolt zab (egész szemek, nem zabpehely)
- ¼ kávéskanál só
A zabszemeket tálkába tesszük és felöntjük vízzel, 8 órát ázni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük a sóval és 3 dl
vízzel. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőt, és 40 percig gyöngyözve
főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgépbe öntjük, hozzáöntünk
még 8 dl vizet, is simára turmixoljuk. Sűrű szűrőn leszűrjük.
Felhasználható 4-5 napig frizsiderben tartva, használat előtt mindig
rázzuk fel.
Mandulatej
- 17 dkg mandula egészben
- ¼ kávéskanál só
A mandulát tálkába tesszük, felöntjük
vízzel, és 8 órát ázni hagyjuk. Leszűrjük és leöblítjük. Robotgépbe
teszük a sóval és 1,1 l vízzel, és simára turmixoljuk. Finom szűrőn
átszűrjük, a mandulát kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb nedvesség
maradjon benne. Üvegbe töltjük, hidegre tesszük. 4-5 napig
felhasználható.
Rizstej
- 1 pohár rizs
- 1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es)
- 2,5 pohár forró víz
- 1/3 pohár cukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vanília
- 2 pohár hideg víz
A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen
zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és
letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is
hagyható, ha natúr rizstejet akarsz. Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat,
és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó
néhány percig mixeld össze. Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át
alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és
csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben. A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej –
ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha
valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát
is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg
vízzel. Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése