Tej növényekből


Szójatej
  • 100 g szójabab
  • csipet só
  • 7-8 dl víz
Előző este áztassuk be a szójababot. Szűrjük le, mossuk át a szójababot, majd a víz felével turmix- vagy aprítógépben pürésítsük. Egy vastag aljú lábosba öntsük ki, majd adjuk hozzá a maradék a vizet, egy csipet sót, s forraljuk fel. A keletkező habot fölözzük le. Forrás után még nagyjából 20 percig hagyjuk takarék lángon, ne feledkezzünk meg időnként megkavargatni. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit szűrés előtt (gondoljunk a kezünkre). Egy tál fölé helyezzünk szűrőruhát (steril ruhapelenkától a gézlapon keresztül kb. bármi megteszi), borítsuk rá a főzetet, majd gondosan préseljük ki belőle a friss szójatejünket!
A megmaradt szójabab pürét (okara) tegyük félre, a szójatejet pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, natúr formájában pedig főzésre kiváló. (A képen kakaós, vaníliás és epres-banános ízesítésú látható).
Hűtőben 3 napig eláll.

Zabtej
  • 5 dkg hántolt zab (egész szemek, nem zabpehely)
  • ¼ kávéskanál só
A zabszemeket tálkába tesszük és felöntjük vízzel, 8 órát ázni hagyjuk. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük a sóval és 3 dl vízzel. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőt, és 40 percig gyöngyözve főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgépbe öntjük, hozzáöntünk még 8 dl vizet, is simára turmixoljuk. Sűrű szűrőn leszűrjük. Felhasználható 4-5 napig frizsiderben tartva, használat előtt mindig rázzuk fel.

Mandulatej

  • 17 dkg mandula egészben
  • ¼ kávéskanál só
A mandulát tálkába tesszük, felöntjük vízzel, és 8 órát ázni hagyjuk. Leszűrjük és leöblítjük.  Robotgépbe teszük a sóval és 1,1 l vízzel, és simára turmixoljuk. Finom szűrőn átszűrjük, a mandulát kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne. Üvegbe töltjük, hidegre tesszük. 4-5 napig felhasználható. 

Rizstej
  • 1 pohár rizs
  • 1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es)
  • 2,5 pohár forró víz
  • 1/3 pohár cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vanília
  • 2 pohár hideg víz
A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is hagyható, ha natúr rizstejet akarsz. Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze. Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben. A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel. Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése