Spanyol hagymás-krumplis tortilla


A spanyol tortillát (nem összetévesztendő a mexikói tortitával) eredetileg tojásból készítik, de most megosztom veletek ennek a fantasztikus ételnek a vegán változatát. A spanyolok előszeretettel fogyasztják a nap bármely szakán. :))

Hozzávalók:
3 közepes fej krumpli
1 nagyobb fej vöröshagyma
3-4 dl víz
120-130 gr csicseriborsóliszt (lehet köles,- vagy kukoricaliszt is, de én a csicseriborsót ajánlanám leginkább)
só, olivaolaj

A meghámozott krumplit nagy méretű, de nem vastag szeletkere, a hagymát pedig csíkokra vágva, egy kevés olajon, fedett fazékban, lassú tűzön jól megpároljuk. Nem árt megsózni egy kicsit. Amikor kész van, kikeverjük a vizet és a csicseriborsó lisztet egy csipet sóval, miközben egy kevéske olajat megfelelőre melegítünk egy serpenyőben. A víz és a liszt masszája akkor jó, ha az állaga valamivel sűrűbb a felvert tojásnál. Hozzáadjuk a párolt krumplit és a hagymát, és jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne zúzzuk péppé a krumplit. 
Amikor az olaj megfelelően meleg, beleöntjük a serpenyőbe a keveréket, és erős tűzön addig kavargatjuk, amíg egy kicsit besűrűsödik. Lassú tűzre vesszük, és állni hagyjuk, hogy kb.10 percen keresztül lassan pörkölődjön. Ezután leborítjuk a serpenyőt egy tányérral, és egy gyors mozdulattal megfordítjuk, majd visszacsúsztatjuk a tortillát a serpenyőbe a nyers oldalával lefelé, és azt is 10 percig pörköljük közepes-lassú tűzön.
Amikor kész van, újra ráfordítjuk egy tányérra, és tálaljuk. Hidegen, melegen egyaránt nagyon jó, tehetünk mellé némi savanyúságot, vagy salátát.




A krumplit helyettesíthetjük: borsóval, különféle paprikákkal, cukkínivel (a képen látható), gombával, karfiollal, brokkolival. Ugyanúgy ajánlott hagymán dunsztolni, mint a krumplit.

Jó étvágyat! :))
www.allategyenloseg.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése