A legjobb növényi tejek

A 2015. március 7-ei NÖVÉNY TEJEK VERSENYÉNEK  dobogósai:


1. KÓKUSZTEJ
Ajánlás: Azoknak ajánlom akik híján vannak mindenféle otthoni gépnek.
Mennyiség: 0,75-1,25 liter Elkészítési idő: 20-30 perc (plusz 1 óra áztatás) Ára: 200 forint/1 liter (illetve lehet melléktermékként kókuszzsír), de lehet 0 forint/liter, ha egyébként is akartunk valami sütni, ami kókuszos (, mert akkor csak melléktermék a tej, a reszelék ugyanúgy felhasználható)
Hozzávalók: - 200 g kókuszreszelék - 1-1,5 liter víz - csipet só - cukor, szirupok ízlés szerint (meg persze felhasználás szerint, ha főzünk vele szükségtelen, ha italként fogyasztjuk, akkor ízlésünk szerint)
Elkészítés: 1. A kókuszreszeléket egy nagy tálba öntjük, felöntjük a felforralt vízzel és hagyjuk állni legalább 1 órán át. (Túl sokáig se szabad, mert kiül a tetején a kókusz zsír.) Ekkor lehet édesíteni és mehet bele a csipet só. 2. Botmixereljük, hogy kicsit keveredjen, de ez akár el is hagyható fázis. Nagyon fontos funkciója szerintem nincs, mert a reszelékkel nem tud mit kezdeni a gép. 3. Átszűrjük, átnyomkodjuk gézen/konyharuhán/szűrőn a tárolandó edénybe/üvegbe/kancsóba. Addig kell nyomkodni a reszeléket, amíg a lehető legtöbb tej kijön belőle. (Fenn marad a gézen/szűrőn a kókuszreszelék, így csak 1,5-2 dl-t tudunk egyszerre beledolgozni a tároló kancsóba/üvegbe. Utána mindig egy tálba vagy dobozba ki kell üríteni a reszeléket és jöhet a következő adag reszelékes tej.) 4. Megmaradt kókuszreszeléket félretesszük későbbi felhasználásra, de ez történjen meg 1-2 napon belül. 5. Persze azonnal fogyasztható, de ha későbbiekre félretesszük, akkor kint kell hagyni hűlni pár órát. Ekkor kiül a tetején a kókuszzsír. Ezt le lehet szedni és felhasználni főzésre, sütésre, vagy részarányosan hozzáadni a tejünkhöz, s együtt összemelegíteni őket. (Utóbbi esetben egy zsírosabb tejet kapunk, előbbiben egy light verziót.)

2. NYERS KESUDIÓ TEJ
1 pohár kesu (natúr) fel pohár vízzel turmixolni, csipet só, evőkanál agave szirup, majd 3,5 pohár víz és mér készen is van!

3. RIZSTEJ
A tejhez kétféle rizst használtam. Az egyik a lehető legócskább minél kevésbé tisztított, a másiknál érdemes valami lágyabb ízű rizst választani. Először a gyengébb minőségű rizst egy kis olajjal és sóval +egy kis szódabikarbónával keverem el. Az egy bögre rizshez kb 2 liter víz mehet. Ezt a lehető legkisebb lángon addig kell főzni, amíg a rizs teljesen szét nem fő. Amikor ez megvan egy konyharuhán vagy harisnyán át kell önteni. A konyharuhán fennmaradt rízst nyomkodjuk át. Utána ezzel a vízzel főzöm a másik rizst, amihez (figyelem, titkos hozzávaló! ) cukrot és egy kevés olajat teszek. Hasonlóan főzöm amíg a rizs meg nem adja magát. Konyharuhán átszűröm, kinyomkodom belőle amit csak lehet. Aztán hagyni kell kihűlni... ha túl sűrű lett (rizs fajtától is függ) akkor még egy kis vízzel és cukorral felteszem főni és utána hagyom kihűlni. Utána érdemes egy üvegben berakni a hűtőbe és hagyni egy kicsit.
Egy kép a dobogósokról, ZöldElla jóvoltából

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése