Szejtán hozzávalói:
- 20 dkg búzasikér
- 1.5 teáskanál só
- 1ek pirospaprika
- 2 tk vega-mix
- bors ízlés szerint (kevés őrölt)
- 1 ek szójaszósz
- 3 dl langyosvíz
A sikért jól elkeverjük a, 1,5 tk sóval, kevés borssal
és a pirospaprikával. A vizbe beleöntjük a szójaszószt, és összekeverjük, majd
egyben ráöntjük a búzasikérre. Gyorsan összekeverjük, kicsit gumis állagú
masszát kapunk, ezt 10 percig állni
hagyjuk. Közben felteszünk forrni kb 3 liter vizet 2 tk vega-mix
fűszerkeverékkel és 1 tk sóval. Az elkészített szejtánt 3 darabra vágjuk, és a
lobogó vízbe tesszük kb. 5 percre. Ezután a szejtánt kiszedjük, a vizet viszont
továbbra is a tűzön hagyjuk. A szejtántömböket kb. 1 cm vastag szeletekre
vágjuk, visszatesszük a vízbe, és további 5 percig főzzük. A vízből kivéve
szűrőn lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk, és két cm-es kockákra vágjuk.
Rizottó hozzávalói:
- 1 fej hagyma
- 1 egész fej fokhagyma (nagy)
- 1 pritaminpaprika
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 dl fehérbor vagy vermut
- 1 konzerv zöldborsó
- 6-8 dl zöldségleves
- só (ízlés szerint)
- 20-30dkg rizs
- kockára vágott szejtán (Ízlés szerinti mennyiség)
A felaprított
paprikát, hagymát és fokhagymát az olívaolajon 5 percig alacsony tűzön
pároljuk. A rizst az olívaolajhoz adjuk, és addig pirítjuk a hagymával és
paprikával, amíg szép színt kap. Ezután felöntjük egy pohár fehérborral vagy
vermuttal. 1 percig főzzük, amíg a rizs áttetsző lesz. ->
A sót
hozzáadjuk, majd 2-3 merőkanál zöldséglevessel felöntjük, közben keverjük.
Folyamatosan adjuk hozzá a levest, ahogy a rizs felszívja. Kb. 18 percet
igényel. A legvégén adjuk hozzá a felékockázott szejtánt. Könnyedén
összekeverjük, és 3 percig fedő alatt hagyjuk még.
Vegán majonéz hozzávalói:
Vegán majonéz hozzávalói:
- 1 dl szójatej
- 1,5-2 dl
napraforgó olaj (vagy kókuszolaj)
- 1 csipet
só
- 1 tk
mustár
- fél
citrom leve
A
hozzávalókat 1,5dl olajjal turmixgépbe rakom, és egy percig összetumixolom, ha
az állag megköveteli, akkor még egy kis olajat öntök hozzá, és újra
átturmixolom. Majd a kitálalt rizottót meglocsolom vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése