Vegán sushi

·         Rizs – lehetőleg sushi rizs (más az állaga, mint a sima rizsnek, tapadósabb)

·         Alga lap - Nori

·         Rizsecet

·         Mirin (édes rizsbor, melyet kizárólag főzéshez használnak)

(ezeket az alkotóelemeket ázsia boltokban be lehet szerezni, nem olcsó, de a rizsecet és a mirin is eláll, így sokáig elég) lehet helyttesíteni almaecettel és egy kis barnacukorral, de az nem az igazi.
Segédeszköz: bambusz tekerő lap, de erre a célra tökéletesen alkalmas a bambusz tányéralátét is.
A töltelék mindenki fantáziájára van bízva, célszerű olyan alapanyagokat használni ami hosszúkásra vágható

·         párolt répa, pasztenák vagy petrezyelyem

·         brokkoli szár

·         ceruza bab

·         cukkini

·         avokádó

·         sült tofu

(tényleg csak a fantázia és az alapanyag elérhetősége szab határt!)

 
Először a rizst főzzük meg. Klasszikus, könyv szerinti módja a következő
Alaposan mossuk meg a rizst, amíg a víz tiszta marad és már nem fehér.
A rizst mindenféle ízesítés nélkül főzzük, annyi vizet kell ráönteni, hogy egy ujjnyival legyen több, mint maga a rizs. Aztán lefedni és hagyni megpárolódni, kevergetés nélkül. ajnos az én .
A megpuhult rizst átszedjük egy tálba és ekkor ízesítjük rizs ecettel, sóval és mirinnel. Annyira kell ízesíteni, hogy halványan, de azért érezhetően édeskés, ecetes íze legyen, de azért semmiképpen sem átütő.
Aztán hagyjuk az egészet kihűlni.
A rizshez mindig vizes kézzel érdemes nyúlni, így nem ragad oda a kezünkhöz.
A kis tekercsek elkészítése sem túlzottan bonyolult. A tekerést segítő bambusz lapra fektetjük a nori (alga) lapot. A fényesebb fele legyen kívül, alul. Vizes kézzel vékony rétegben rizst nyomkodunk rá, a tőlünk távolabb eső szélen kihagyunk 2-3 centis részt. A hozzánk közelebb eső részre fektetjük a tölteléket, majd az egészet jó szorosan feltekerjük. Végül már csak annyi feladat maradt, hogy éles késsel felkarikázzuk az alkotást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése