Pizzás csiga


·         teljes őrlésű tönkölyliszt

·         sima liszt (fele-fele vagy 1/3 tönköly-2/3 sima liszt arányában)

·         életsztő

·         kevés langyos víz élesztő felfuttatásához

·         langyos víz érzéssel, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk (megfelelő állag: nálam a pizzatészta állaga)

·         olaj (lehetőleg olíva, mert attól pluszt ízt kap)

·         kevés só a tésztába

 
Ami a tésztára kerül:

·         sűrített paradicsom fűszerezve, sózva (jó tömény legyen)

·         fűszerek: oregánó, bazsalikom, fokhagymapor(, vöröshagymapor)

·         pluszba: - kukorica - füstölt tofu - vöröshagymakockák - olivabogyó - vegán sajt (ezek nem kellene ind, csak az ami van, ami illik az ízvilághoz - szerintünk - és szeretnénk beletenni)

Elkészítés: Élesztőt megfuttatjuk. Lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk és hozzáöntjük - a liszt közepébe formázott mélyedésbe - az élesztős löttyöt. Ugyanide öntünk 2-3 ek. olajat is. Elkeverjük, majd folyamatosan adagolva a langyos vizet, egy pizzatészta jellegű tésztát gyúrunk. Ha összeállt, megszórjuk liszttel a tetejét, lefedjük az edényt egy konyharuhával és melegebb helyen kelesztjük, kb. 30-60 percet. (A tésztán látszik, hogy mikor kész.) Újra gyúrjuk, ha van időnk és megint kelesztjük 30 percet.

A tésztát kinyújtjuk, lehetőleg téglalapot vagy négyzetet formázzon, minél szabályosabban. Felcsíkozzuk és minden csíkot megkenünk a fűszeres paradicsomszósszal, majd sorba rakjuk a kukorica szemet, hagymát, pici tofukockát, olívabogyó kockát stb. Feltekerjük és a csigákat olajozott, alufóliával befedett vagy sütőpapíros tepsibe vagy esetleg olajozott jénaiba helyezzük. Tetejét még érdemes megkenni fűszeres paradicsomszósszal, ha nem túl sós a tészta. Tetejét meg lehet szórni vegán sajttal.

Süssük kb. 30 percig. Elején "alacsony" majd "magasabb" lángon. Igazából csak fgyelni kell rá, látszani fog, ha kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése