·
teljes
őrlésű tönkölyliszt
·
sima
liszt (fele-fele vagy 1/3 tönköly-2/3 sima liszt arányában)
·
életsztő
·
kevés
langyos víz élesztő felfuttatásához
·
langyos
víz érzéssel, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk (megfelelő állag: nálam a
pizzatészta állaga)
·
olaj
(lehetőleg olíva, mert attól pluszt ízt kap)
·
kevés
só a tésztába
Ami a tésztára kerül:
·
sűrített
paradicsom fűszerezve, sózva (jó tömény legyen)
·
fűszerek:
oregánó, bazsalikom, fokhagymapor(, vöröshagymapor)
·
pluszba:
- kukorica - füstölt tofu - vöröshagymakockák - olivabogyó - vegán sajt (ezek
nem kellene ind, csak az ami van, ami illik az ízvilághoz - szerintünk - és
szeretnénk beletenni)
Elkészítés: Élesztőt
megfuttatjuk. Lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk és hozzáöntjük - a liszt
közepébe formázott mélyedésbe - az élesztős löttyöt. Ugyanide öntünk 2-3 ek.
olajat is. Elkeverjük, majd folyamatosan adagolva a langyos vizet, egy
pizzatészta jellegű tésztát gyúrunk. Ha összeállt, megszórjuk liszttel a
tetejét, lefedjük az edényt egy konyharuhával és melegebb helyen kelesztjük,
kb. 30-60 percet. (A tésztán látszik, hogy mikor kész.) Újra gyúrjuk, ha van
időnk és megint kelesztjük 30 percet.
A tésztát kinyújtjuk, lehetőleg
téglalapot vagy négyzetet formázzon, minél szabályosabban. Felcsíkozzuk és
minden csíkot megkenünk a fűszeres paradicsomszósszal, majd sorba rakjuk a
kukorica szemet, hagymát, pici tofukockát, olívabogyó kockát stb. Feltekerjük
és a csigákat olajozott, alufóliával befedett vagy sütőpapíros tepsibe vagy
esetleg olajozott jénaiba helyezzük. Tetejét még érdemes megkenni fűszeres
paradicsomszósszal, ha nem túl sós a tészta. Tetejét meg lehet szórni vegán
sajttal.
Süssük kb. 30 percig. Elején
"alacsony" majd "magasabb" lángon. Igazából csak fgyelni
kell rá, látszani fog, ha kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése